WordPress náš vezdejší

Dlouhé zimní podvečery. Česko opět zasypal sníh, aby z bílé duchny mezi paneláky zbyla v neděli jen čvachtavá břečka. Snad v očekávání přírodní kalamity, když už ten konec světa máme za sebou, místní obyvatelstvo komplexně zredukovalo sortiment mé oblíbené večerky. Základní potraviny – veškeré pečivo, balená voda zmizely jako první, zbyly ochucené a kdo ví čím sycené minerální vody pojmenované po příchutích, o nichž jsem jaktěživ neslyšel. Dokonce dva výskyty ženského rodu v důchodovém věku, teplácích a cuklach domowych (bačkory) svorně láteřily nad absencí cibule. Právě v sobotu jim ta jediná chyběla. Krásně malá, ke krájení prý ideální, ale v pátek dopoledne už byla vyprodána, přitakávala prodavačka, taková ta trubka s přelivem a dokola vršila nesmyslná zdůvodnění, proč cibule už není. Baby se chytly tématu a od cibulovin zapředly hovor k chystanému obědu, počasí, dětem, vnukům. Ještěže politika nechává praktické hospodyně chladnými. Nečase k obědu nepojíte a Otázky Václava Moravce dávají až v neděli a tak dlouho jsem nehodlal ve večerce tvrdnout. Obligátní vodka a noviny v košíku. Přepadla mě nutkavá chuť, slinou z pysku doložená, na Vlašský nebo Pražský salát trůnící v útrobách chladícího boxu, přestože po prezidentských volbách salát druhý z výčtu a Hřebejkovy filmy odmítám konzumovat, stejně po rohlících nezbyla ani okrušina. Jak bylo předesláno, regály s pečivem zely prázdnotou, takže vhodnější by bylo říci, regály bez pečiva, takže případně ani Buharku nebylo s čím posnídat, tudíž nezbylo než pokusit se upéci chléb přesně podle receptu, jenž se na stránkách objevil před chvíli (psáno v neděli večer).

Příprava a samotné úkony spojené s pečením nejsou příliš složité. Krizovým momentem je první zadělávání těsta. K hnětení je lepší použít tradiční vařečku nebo dřevěnou stěrku místo rukou. Během prvního pečení, minulou středu, jsem se zamotal do béžového blátíčka hodně nešťastně a měl více těsta na rukou a mezi prsty, kde utvořilo jakési hůtné plovací blány a já zděšeně zjistil, že mi chybí třetí ruka, abych mohl dobrou polovinu těsta spojit s druhou, zbylou v míse. Jinak v hnětení moučných směsí mám docela praxi, protože zhruba jednou měsíčně dělám pizzu. Teplem dlaní, přidáním mouky se nakonec podařilo uhníst sympatický bochan, který kynutím rozpliznul v podivnou hmotu vonící po pivu. Na kynutí zbylo zhruba 5 hodin do 23, protože pak by surovina měla ještě hodinu odpočívat, na pečení 30 plus 15 minut a já musel ráno vstávat. Rovněž jsem vynechal válení a překládání, jednak už jsem měl trochu špičku a plácat se opět v mouce mi přišlo poněkud otravné. Výsledek nebyl vůbec špatný i druhý pokus se povedl, jen bych příště šetřil kmínem. Jinak, použil jsem 2 hrnky běžné hladké mouky a jeden hrnek žitné chlebové od Babišky (český miliardář a politický aktivista slovenské národnosti) a polovinu pytlíku sušeného droždí, zakoupených v Albertu. Neteř prý použila pouze mouku hladkou a výsledek byl také dobrý. Určitě lepší by bylo nechat těsto kynout opravdu déle než 5-6 hodin, ale pozor, ne více než 12. Rodičům se takto podařilo upéci cosi nepoživatelného, přibližného tvaru a konzistence pingpongové pálky. Jako přílohy bych viděl kvalitní paštiku, exotické druhy sýrů, olivy, nakládaný česnek a červené víno. Chléb je dobré balit do útěrky, rychle vysýchá. Vše zmiňované, kromě vína, které nepiju, jsem otestoval před Vánoci, kdy opodál otevřeli specializovanou prodejnu delikates. Že existuje tolik zvláštních druhů sýrů nebo játrová paštika, nahoře nějaké rudé želé či snad marmeláda, s tymiánem, strouhanými mandlemi na povrchu jsem neměl ponětí. Zbytky Eidamu silně do ruda spolu se žlutým, již trochu oschlé ke konzumaci začerstva, vytvořily na pizze něco, co hodně připomínalo takovou tu vánoční růži. Nakládaný česnek je skvělý ke kvalitnímu chlastu. No nic, každý den nejsou Vánoce a posvícení.

Když chléb kyne, není pochopitelně nutno činiti ničeho, snad jen pozitivně myslet na těsto v míse a tím duševně podpořit jeho zdárné bobtnání. Já se rozhodl experimentovat s WordPressem (WP), dokud nebudu příliš nalitý. Jednak jsem už víckrát spojení s tímto slůvkem „googlil“ a zjistil, že je to redakční systém provozovatelný i samostatně. Kromě toho dávného zjištění jsem měl potřebu své příspěvky nějak zálohovat. WP obsahuje možnost importu do jakéhosi formátu xml, který je bez prostředí WP dobrý tak na dvě věci. Zajímalo mne, zdali se podaří zprovoznit WP na lokálním PC. Postup pro případně kutily stručně popíšu. Systém je vytvořen na databázové platformě MySQL-kam se ukládá vše-od příspěvků, fotek, po komentáře a samotnou funkčnost zajišťují příkazy serverového skriptovacího jazyka PHP. Z dávnějších časů mám o tomhle tématu sporé znalosti a jen podotknu, že samotné vnitřnosti programu jsou nerozluštitelně spletité, mohu směle prohlásit, aniž bych se pod „kapotu“ pokoušel vůbec nahlížet. Bohatá česká podpora a podle informací 14 tisíc autonomních webů používajících WP (nezaměňovat za blogy vytvořené přímo na serveru WP), spolu s dotažeností a stabilitou aplikace jsou bezesporu dobrou vizitkou. Vlastní instalaci lze „poměrně“ jednoduše provést podle přiloženého návodu. Použil jsem odlehčenou verzi programu Xampp portable. Je potřeba nastartovat první dva servery. Apač vytváří prostředí pro běh zmiňovaných skriptů PHP, mySQL je databáze pro ukládání příspěvků (jednotlivé tabulky instalace vytvoří sama). Pak nakopírovat stažený WP (dnes ve verzi 3.5.1) do adresáře Xampp přesně podle návodu a pak jen vytvořit a upravit přihlašovací údaje k databázi. Import staženého souboru z webu do lokální instalace kupodivu nefunguje. Pomohla až instalace (nezapomenout na aktivaci ve stejnojmenné sekci – kopíruje se do adresáře wp-kontent\plugins) tohoto pluginu. Výhody kromě zálohování jsou: možnost vyzkoušet různá „free„ udělátka nebo připravit si příspěvek offline (WP jsem testoval i na „freehostingu“ – připojení k databázi bylo možné až po dvou hodinách a na další vyplňování jakýchsi jejich pinů jsem už byl poněkud mimo, jinak OK). Hodně zdaru. O zábavu nebudete mít nouzi, ať při pečení chlebose či laborování s WP.

Na závěr link na bizarní přednášku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Jiné bláboly. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na WordPress náš vezdejší

  1. oldwomen napsal:

    Chlebík je to dobrý, peču ho už pár let, reportáž matláma patláma mám na blogu také. Má velice originální název – Chleba 🙂 Na laborování s WP mi nějak chybí čas i energie a asi i chuť. Navíc zálohovat jsem líná, jak spadne Matrix, jsem v loji. Všechny skvělé myšlénky i mozkové potraty zmizí v nenávratnu.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s